fredag 8 februari 2013

Vi blandar surt och basiskt

Material:  Natriumhydroxid (NaOH), Saltsyra (HCl), BTB (bromtymolblå) pipet, aktivt kol (C), kristallisationsskål, bägare, tratt och filtrerpapper

Utförande: Först hällde vi 50 ml natriumhydroxid i en bägare. Sedan fyllde vi en andra bägare med 50 ml saltsyra. Efter det hällde vi i några droppar BTB i bägaren med natriumhydroxid, då visade indikatorn blått eftersom det var basiskt. Sedan hällde vi försiktigt i saltsyra i natriumhydroxiden och blandade tills den blev neutral. Det var svårt att få den neutral eftersom den blev lätt sur. När vi blandade så blev blandningen väldigt varm kände vi. När den sedan var neutral skulle vi filtrera blandningen med hjälp av aktivt kol (C) När vi blandade i det aktiva kolet i blandningen blev det kolsvart. Sedan filtrerade vi det och såg vad som hände.

Resultat: Det blev saltvatten i kristallnationsskålen som man kunde äta. Det smakade äckligt men det var inte farligt även om vi hade blandat i farliga syror innan. Natriumhydroxid och Saltsyra är extremt frätande och får inte ätas.

Slutsatts: Det aktiva kolet

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar