måndag 3 december 2012

Går det att lösa fett?



Material: Provrör, provrörsställ, flytande fett, bensin, vatten, etanol och maskindiskmedel
Utförande: Först fyller vi ett provrör till hälften med vatten och tillsätter lite fett i form av matolja. Sen fyller jag ett andra provrör med 1 cm bensin och 1 cm fett. Sen fyller vi ett tredje provrör med hälften vatten, en sked diskmedel och 1 cm fett. Efter det tar vi 1cm etanol i ett provrör och tillsätter 1 cm fett. Sen studerar vi provrören lite och kollar vilka ämnen som löser fett.

Hypotes: Jag tror att diskmedlet, bensinen och t-röden löser fettet

Resultat: Bensinen var det ända som löste fettet. Jag trodde att diskmedlet skulle lösa fettet med om man inte har varmt vatten löses fettet inte. För när vi använde varmt vatten istället för kallt så bröt det ner fettet. Tar man varmt vatten och diskmedel och skakar så ser det ut som mjölk. Det ser riktigt häftigt ut när fettet ligger som ett lager under ämnet eftersom densiteten hos fett och vatten är högre en t.ex T-röd

Slutsatts: Vatten och T-röd löser inte upp fettet därför att dem trivs inte med varandra. Oljor och fetter har långa kolkedjor som inte vatten och vattenlika ämnen kan bryta ner. Men bensin kan lätt klippa av och bryta ner ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar