måndag 4 februari 2013

En liten koll på Syror och baser

1 Inom syror och baser så visar farosymbolerna mest frätande tecken. På diskmedel så finns det en symbol som betyder att vätskan är irriterande om man får det på huden eller i ögonen. SIV regel betyder att man ska hälla syra i vatten. Häller man vattnet i syran så sker en stark kemisk reaktion och det börjar nästan att koka. Men följer man SIV regel händer inget.

2 Det finns många svaga syror som inte har någon frätande effekt. Vissa av dem svaga syrorna kan man äta som t.ex mjölksyra C3H4O(OH)2 eller kolsyra H2CO3 . Mjölksyra äter man om man äter filmjölk eller dricker mjölk och Kolsyra finns i läsk och bubbelvatten. Desto mera vätejoner en syra innehåller desto surare är den. En svag syra innehåller därför inte så många vätejoner. Många sura frukter som apelsin, citron och lime innehåller sur vätska.

3 Starka syror innehåller många vätejoner. De starkaste syrorna ligger på en PH nivå på 0. Saltsyra (HCl) är en sådan syra. Saltsyra används mycket inom industrin när man tillverkar plast. Den starkaste syran är svavelsyra (H2SO4), den finns i batterier och kan fräta sönder kläder och hud.

4 Basiska ämnen har ett PH värde över 7.0. Desto mer Hydroxidjoner ett ämne innehåller desto mer basiskt är ämnet.         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar