fredag 18 januari 2013

Expreriment med Bromtymolblå

Blir man sur av vatten


Material: Bägare, kranvatten, destillerat vatten och indikator

Utförande: Först fyllde vi bägaren till hälften med kranvatten. Efter det skrev vi en hypotes om vi trodde det skulle bli surt basiskt eller neutralt. Sedan tillsatte vi Bromtymolblå (BTB) och då kunde vi få svaret på om det var surt neutralt eller basiskt. Efter det gjorde vi samma experiment fast vi bytte ut kranvattnet mot destillerat vatten.

Hypotes: Jag trodde att vattnet var neutralt eller lite basiskt, kanske 7,5

Resultat: Om vattnet blir blått är det basiskt, om det blir grönt neutralt och om det blir gult är det surt. Kranvattnet var basiskt eftersom det blev blått. När vi testade det destillerade vattnet blev det neutralt eftersom det blev grönt.

Slutsatts: Kranvatten och destillerat vatten är egentligen samma sak, det är H2O. Men eftersom destillerat vatten innehåller några joner (varken positiva eller negativa) blir det neutralt och får en grön härlig färg.     

 Är utandningen sur?

Material: Sugrör, vatten (H2O), sin egen utandningsluft, Bromtymolblå (BTB) och bägare 

Utförande: Först hällde vi upp lite vatten (H2O) i en bägare. Sedan tog vi några droppar BTB i vattnet och rörde om. Efter det blåste vi med sugröret ner i vattnet. Vi skakade om, och fick se resultatet 

Resultat: Vattnet blev gult när vi hade skakat om, om det hade blivit blått hade det varit basiskt och om det hade varit grönt hade det varit basiskt

Slutsatts: Vattnet blev gult för att utandningsluften innehåller koldioxid (CO2). Koldioxid är surt och därför blir vattnet gult. Koldioxid och vatten bildar tillsammans kolsyra (H2CO3) och finns i alla läsk sorter eller bubbelvatten.  

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar