fredag 15 november 2013

Den utvalde sammanfattning

Boken handlar i stora drag om Jonas. Han lever inte i ett vanligt samhälle utan ett som är styrt med järnhand av äldrekommittén. Enahanda, har inga färger, inga känslor och inga fria val. Det är Äldrekommittén som bestämmer över samhället. Överallt finns det högtalare, de ser allt och hör allt. Det finns mängder av regler som måste följas strikt, annars kan det få konsekvenser. Jonas har en normal familj som alla andra. En pappa, en mamma, en flicka och en pojke. 

Jonas går i skolan som alla andra. Han är en elva, vilket betyder att han är elva år gammal. Alla barnen delas upp så. Jonas och hans bästa vän Asher är nervösa för Decembercermonin som äger rum varje år. I Decembercermonin går alla barn upp en klass vilket betyder att Jonas kommer att bli en tolva. Det tolfte året är lite speciellt eftersom tolvorna ska utbildas till ett yrke. Äldrekommittén bestämmer yrket efter vad de tycker barnet passar som. Jonas är nervös för vad han ska få för för yrke, det är hans framtid. Hans pappa arbetar som nybarnskötare, men Jonas finner det inte så lockande. Jonas vet inte riktigt vad han vill och han har ingen aning om vad han kommer att få för uppgift. 

När sedan dagen kommer är han förväntansfull över vad han kommer att få för yrke. Fast ceremonin tar ett bra tag eftersom alla andra yngre åldersgrupper ska fram på scenen först. Jonas och hans klasskamrater sitter i ett rum bakom scenen och en och en får de komma fram och veta vilken uppgift de kommer att få inför en stor publik. Jonas får veta att han är nummer nitton in på scenen, men när väl han ska ropas upp i mikrofonen hoppar dem över honom. Jonas blir chockad och antar att de har gjort fel, men dem gör aldrig fel... 
När alla var uppropade sa de till Jonas att gå in på scenen, de har en alldeles speciell uppgift för Jonas. Jonas ska bli den nya minnesbevararen. En person som äger allas minnen i staden, bara han har tillgång till böcker och vet hur det såg ut förr i tiden. 

Alla får regler för sina jobb, men när Jonas läser sina inser han att de inte är som alla andras. Jonas får tillstånd att ljuga, vilket är helt förbjudet och man kan få allvarliga straff för det. Jonas får också fråga vad han vill, vilket annars anses ohövligt. Jonas är spänd för sin första dag tillsammans med givaren, den gamle minnesbevararen. När han kommer in i rummet är det fyllt av böcker och möbler som han aldrig sett förut. Jonas märker också att han saker ändrar på sig i korta stunder när han minst anar det, han har förmågan att se bortom. Givaren har förmågan att föra över minnen till Jonas genom beröring. Jonas får från början bara uppleva glada och roliga minnen men förstår sedan att han det kommer att bli en prövning. Med tiden får Jonas svårare minnen som t.ex krig och smärta, han börjar tvivla på att han verkligen klarar det.

Jonas lär sig att kontrollera förmågan att se bortom. Se bortom är ett annat ord för att se färger vilket ingen annan i enahanda kan göra. Äldrekommittén har helt enkelt valt att ta bort det. Jonas vet nu också vad värme, samhörighet och kärlek är, något som de också valt att ta bort. 

Jonas är plågad av alla minnen han har fått och frågar Givaren om det inte kan bli som förr, att alla har sina egna minnen. Så Jonas och givaren tänker ut en plan för att alla ska få tillbaka sina minnen. Jonas ska försvinna från Enahanda och cykla till Anorstädes... 

2 kommentarer:

  1. Texten förklarade väldigt bra om vad som händer i boken. Det är bra förklaringar och texten flyter bra. Du kunde kanske nämnt Annorstädes mer än i slutet, man förstår inte riktigt vad det är då.

    SvaraRadera
  2. + Du formulerar dig väldigt bra och med flyt. Jag gillar meningar som "men Jonas finner det inte så lockande." Att du använder dig av ordet "finner" tyder på ett stort ordförråd.
    + Du verkar ha hajat det där med de/dem nu :) Det ser jättebra ut i texten!

    -> Jag skulle vilja att du bearbetar stycke tre och fyra. De tenderar att bli lite långa. Fundera över vad som egentligen är det viktiga att berätta i stycke tre och fyra.

    SvaraRadera