onsdag 20 november 2013

Den utvalde sammanfattning rättad

Boken handlar i stora drag om Jonas. Han lever inte i ett vanligt samhälle utan ett som är styrt med järnhand av äldrekommittén. Enahanda, har inga färger, inga känslor och inga fria val. Det är Äldrekommittén som bestämmer över samhället. Överallt finns det högtalare, de ser allt och hör allt. Det finns mängder av regler som måste följas strikt, annars kan det få konsekvenser. Jonas har en normal familj som alla andra. En pappa, en mamma, en flicka och en pojke. 

Jonas går i skolan som alla andra. Han är en elva, vilket betyder att han är elva år gammal. Alla barnen delas upp så. Jonas och hans bästa vän Asher är nervösa för Decembercermonin som äger rum varje år. I Decembercermonin går alla barn upp en klass vilket betyder att Jonas kommer att bli en tolva. Det tolfte året är lite speciellt eftersom tolvorna ska utbildas till ett yrke. Äldrekommittén bestämmer yrket efter vad de tycker barnet passar som. Jonas är nervös för vad han ska få för för yrke, det är hans framtid. Hans pappa arbetar som nybarnskötare, men Jonas finner det inte så lockande. Jonas vet inte riktigt vad han vill och han har ingen aning om vad han kommer att få för uppgift. 

När sedan dagen kommer är han förväntansfull över vad han kommer att få för yrke. Jonas får blir väldigt nervös när alla andra blir uppropade och inte han. Men sedan kallas Jonas upp på scenen och då får han reda på att han ska få den viktigaste uppgiften. Jonas ska bli minnesbevarare.

Alla får regler för sina jobb, men när Jonas läser sina inser han att de inte är som alla andras. Jonas får tillstånd att ljuga, vilket är helt förbjudet och man kan få allvarliga straff för det. Jonas blir lärd av den gamla minnesbevararen som han kallar givaren. Givaren låter Jonas uppleva händelser som har hänt förr i tiden. Det kan vara allt från ett roligt minne om ett nöjesfält till ett tragiskt minne om krig. 

Jonas lär sig att kontrollera förmågan att se bortom. Se bortom är ett annat ord för att se färger vilket ingen annan i enahanda kan göra. Äldrekommittén har helt enkelt valt att ta bort det. Jonas vet nu också vad värme, samhörighet och kärlek är, något som de också valt att ta bort. 

Jonas är plågad av alla minnen han har fått och frågar Givaren om det inte kan bli som förr, att alla har sina egna minnen. Så Jonas och givaren tänker ut en plan för att alla ska få tillbaka sina minnen. Jonas ska försvinna från Enahanda och cykla till Anorstädes... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar